Op kamp met Matilda

Matilda Wurmhout is een klein en gevoelig meisje dat superslim is. Als ze anderhalf jaar is, kan Matilda al praten zoals een volwassene. Als ze drie is, kan ze prima lezen. Nog voor ze vijf jaar oud is, leest Matilda al boeken van wereldberoemde schrijvers. Ze heeft alle kinderboeken uit de bibliotheek uitgelezen. Maar haar papa Eddy, mama Kelly en broer Michiel behandelen Matilda slecht. Ze vinden haar maar een lastig meisje.


Eddy Wurmhout verkoopt tweedehandsauto’s in een garage. Hij verkoopt slechte auto’s en maakt zijn klanten iets wijs. Papa Wurmhout heeft ook liever dat Matilda niet leest. Hij vindt lezen echt tijdverlies. Dat vinden haar mama en Michiel ook. Matilda’s papa beschuldigt haar ook van liegen en bedriegen. Maar Matilda laat zich niet doen: elke keer als haar papa haar pest, neemt ze wraak op hem.


Als Matilda vijf en een half jaar oud is, gaat ze voor de eerste keer naar school. Juffrouw Bulstronk is het schoolhoofd. Dat betekent dat zij de baas is op school. Juffrouw Bulstronk is heel streng voor alle kinderen en straft hen zonder reden. Gelukkig heeft Matilda een lieve juf: juffrouw Engel. Die houdt heel veel van haar leerlingen. Juffrouw Engel doet er alles aan om de kinderen van de klas te beschermen tegen de gruwelijke juffrouw Bulstronk.


Lavendel, Matilda’s beste vriendin, wil wraak nemen op juffrouw Bulstronk. Ze doet een salamander in de waterkan. Juf Bulstronk is erg boos als ze de salamander ontdekt. Ze beschuldigt Matilda dat zij het gedaan heeft. Maar met Matilda gebeurt nu iets bijzonders. Ze ontdekt dat ze iets kan wat niemand anders kan. Ze voelt een kracht in zich opkomen. Matilda richt haar ogen strak op het glas water en zorgt ervoor dat het glas omvalt.Juffrouw Engel nodigt Matilda uit in haar klein huisje. Ze vertelt haar levensverhaal. De ouders van juffrouw Engel zijn gestorven toen ze nog een heel klein meisje was. Na de dood van haar ouders is ze opgevoed door een tante die in het huis van haar ouders kwam wonen. Juffrouw Engel deed het hele huishouden. Ze werd onderwijzeres en moest tien jaar lang haar loon aan die tante geven. Ze mocht maar een klein beetje geld per week houden. Gelukkig kon ze later alleen gaan wonen, in een klein huisje. En haar tante ... dat is juffrouw Bulstronk.


Juffrouw Engel helpt Matilda om haar krachten zo goed mogelijk te gebruiken. Matilda oefent een week lang. Ze probeert voorwerpen te doen bewegen door er enkel met haar ogen heel goed naar te kijken. Als juffrouw Bulstronk op een dag opnieuw de klas binnenstormt, neemt Matilda wraak ...


Ze laat een krijtje op het bord schrijven. Het lijkt precies alsof de dode papa van juffrouw Engel een bericht uit het hiernamaals doorgeeft: “Juffrouw Bulstronk, je moet ogenblikkelijk ons huis en het loon aan juffrouw Engel teruggeven en maken dat je wegkomt.”


Matilda’s plan werkt. Juffrouw Engel ontvangt het testament van haar overleden vader, waarin staat dat ze de eigenaar is van het huis. Juffrouw Bulstronk scheurt weg met haar auto. Ze is zo geschrokken dat ze nooit meer terug wil keren.


Thuis treft Matilda haar ouders in paniek aan. Het bedrog van Eddy Wurmhout is ontdekt en de politie is naar hem op zoek. Mama, papa en Michiel vertrekken voorgoed naar Spanje. Matilda mag bij juffrouw Engel gaan wonen.